miercuri, 25 mai 2022

Casa stramba

    




Casa stramba de Agatha Christie este un roman plin de mister si suspans. Acesta propune cititorului o crima petrecuta intr-un conac englezesc, care a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului, de unde si numele operei. Vestitul dedectiv Hercule Poirot trebuie sa confrunte enigma unei familii numeroase si instarite, descoperind rand pe rand contrbutia fiecaruia la crima, fie aceasta voluntara sau nu.

    Victima, Aristide Leonides, era un om de afaceri de succes, cu o avere impresionanta. Acesta locuia cu ultimii sai doi copii ramasi in viata, cu familiile acestora, logodnica sa, cumnata lui, bona si profesorul nepotilor. Moartea acestuia reprezenta pentru investigatori mai mult decat o crima. Decesul il impiedica pe Charles, oficial intors de la razboi, indragostit de nepoata lui Aristide, Sophia, sa se casatoreasca cu aceasta. Tanarul reuseste sa afle franturi de adevar din declaratiile locuitorilor conacului, toti lipsiti de alibiuri concrete si prezentand un posibil motiv de vinovatie.  In final, acesta pune marturisirile cap la cap, insa nu in timp util, lasand romanului loc pentru o rasturnare de situatie.

    Mi-a placut aceasta carte pentru este exact genul de carte pe care il astepti de la Agatha Chrisite: imprevizibil si original.

    

joi, 19 mai 2022

                                    The Maze Runner

                                                                                              de James Dushner

   The Maze Runner este o serie de carti ceilau ca protagonist pe Thomas-un tana de 16 ani- ce se trezeste intr-o arena fara nicio amintire din viata lui. Acesta reuseste sa-i iasa din labirint,impreuna cu cativa noi prieteni, curajul si trecutul sau fiindu-i de ajutor. Insa odata ce zidurile labirintului sunt lasate in spate, tanarul realizeaza ca pericolul nu este nici pe departe pe cale sa se sfarseasca, intrucat in lume un nou virus foarte contagios creeaza probleme,infectand mai multde 80% din populatia lumii. 
   Aceatsa serie de cartiestre una dintre preferatele mele deoarece pune in evidenta ambitia si curajul deosebit de care da dovada Thomas, acesta reusind sa distruga virusul chiar si dupa ce isi pierde cel mai bun prieten si persoana iubita. 
   Va recomand sa cititi aceasta serie de carti! Va garantez ca dupa prima carte nu veti mai putea sa va opriti, pana nu ajungeti al ultima pagina.


Gone Girl


  Gone girl este un thriller psihologic regizat de David Fincher, adaptat dupa cartea lui Gillian Flynn. Personajele principale compun cuplul format din Nick si Amy Dunne, jucati de Ben Affleck, respectiv de Rosamund Pike.

    Cadrul de inceput surprinde disparitia lui Amy si continua cu aparitia unor dovezi  compromitatoare impotriva sotului acesteia. Filmul dezvaluie atat perspectiva lui Nick,  cat si a lui Amy, in cadre de temporalitate distincte, inainte si dupa de disparitie. In film sunt surprise contrastele dintre bine si rau, razbunare si iertare. Mediatizarea disparitiei si vigilenta lui Amy sunt factorii principali ai caracterizarii personajului lui Ben Affleck, in termeni generali, a intregii povesti.

    Am vazut acest film impreuna cu tata, fiind sugerat de mine. Am apreciat amandoi complexitatea personajelor si supansul provocat de imprevizibilitatea firului narativ.😊

Once upon a time in America

                                            Once upon a time in  America



               Filmul meu preferat este  "Once upon a time in Amerca", regizata de Sergio Leone, si il consider unul dintre cele mai frumoase filme, comparabil cu ''The Godfather'' si ''Goodfellas".

               Unul dintre primele aspecte ale filmului este durata indelungata a acestuia.Filmul are nu mai putin de 229 minute, dar  datorita actiunii desfasurate pe multiple planuri, nici nu vei simti ca are aproape 4 ore.

                Atmosfera filmului este unica.Se diferentiaza de stilul clasic al lui Martin Scorsese, si desi in film joaca actori precum Robert de Niro si Martin Scorsese, ce au jucat in majoritatea filmelor lui Scorsese, ''Once upon a time in  America'' este unic.Actorii precum de Niro sau James Woods au jucat impecabil, facand rolul vietii lor.

               Sunt zeci de aspecte pentru care recomand  ''Once upon a time in America'' si chiar imi doresc ca oricine citeste acest blog sa isi dedice 4 ore din timpul liber acestui film.

 










The Great

 The Great


    "The Great" este un serial de 2 sezoane despre Ecaterina cea Mare a Rusiei, jucata de Elle Fanning. Acesta prezinta povestea ei, de la sosirea in Rusia pana la incoronare. 

    Ea ajunge la curtea imparatului Petru, viitorul sau sot si fiul lui Petru cel Mare, cu asteptari foarte mari, care sunt repede dezamagite, atat de Petru cat si de cat de inapoiata era tara in care ajunsese. Serialul urmareste gandurile, faptele si in special sentimentele ei, de la o mireasa neinsemnata la cea mai mare conducatoare a Rusiei. 

    Mi-a placut acest serial datorita umorului si actiunii, povestea fiind "adevarata doar pe alocuri". Relatia dintre ei evolueaza pe parcursul serialului, trecand prin tentative reciproce de omor, razboaie, accidente nefericite si nasterea unui copil. Va recomand acest serial deoarece este diferit de orice am vazut pana acum.



Despre neajunsul de a te fi nascut

                                                 Despre neajunsul de a te fi nascut

                        Emil Cioran



                          

                   Este, intr adevar, capodopera lui Cioran.Nu are rost sa adaug prea multe cuvinte,autorul insusi vorbeste despre inutilitatea unor comentarii la diferite carti,unde nu le este locul.In schimb,vreau sa le arat tuturor celor ce citesc acest blog, cateva idei deosebite ale lui Cioran.
                  ''Sa fi comis toate crimele, in afara celei de a fi tata"
                  ''Ce inseamna o crucificare unica,pe langa aceea, cotidiana,pe care o indura cel care sufera de insomnie?"
                  ''Ani de zile, o viata de fapt, sa nu te fi gandit decat la ultimlele clipe, ca sa constati, cand te aproprii,  in sfarsit, de ele, ca va fi fost degeaba,  ca gandul mortii ajuta la tot, doar sa mori nu!''
                  ''Marele noroc al lui Nietzsche ca a sfarsit cum a sfarsit.In euforie!"
                  ''N-ar trebui sa scriem carti decat ca sa spunem in ele lucruri pe care n-am indrazni sa le destainuim nimanui''
                  ''Nu ma inteleg pe deplin cu cineva decat atunci cand e la pamant si cand n are nici dorinta, nici puterea de a reveni la iluziile sale obisnuite.''
                  "E inutil sa ti iei zilele, pentru ca intotdeauna o faci prea tarziu.''
                  '' -Ce faceti de dimineata pana seara?
                    -Ma suport.''
                  ''Am pierdut nascandu-ne tot atita cit vom pierde murind.Totul.''
                  ''Nu te temi de viitor decat atunci cand nu esti sigur ca te poti omori la momentul dorit.''
                  ''Omul accepta moartea, dar nu ceasul mortii sale.Sa mori oricand, numai cand trebuie sa mori nu!''

The Greek Tycoon

          The Greek Tycoon

          

    Filmul "The Greek Tycoon" prezinta indirect viata lui Aristotel Onassis, celebrul businessman din anii 70' si 80'. Filmul surprinde in detaliu o perioada din viata celebrului magnat al vapoarelor, relatand in special despre relatiile sale cu femei, printre care si Jackie Kennedy, dar si relatia sa cu fiul sau. 

    Ce m-a atras la inceput la acest film au fost peisajele. Onassis, sau Theo Tomasis, asa cum este numit personajul sau din film, a fost un om grec, ce isi iubea tara. Astfel, imaginile vizuale ale marii, tavernelor si ale satelor din Grecia mi-au captat atentia la inceput. 


    Insa pe parcursul filmului, caracterul inedit a personajului principal a crescut in ochii mei. Felul sau de a se pune in p[ozitii de putere, de a "vana" femeile dorite si de a ramane fericit chiar si atunci cand se infrunta cu multe lucruri, precum moartea fiului sau, singuratatea, etc.. 

    Un alt detaliu ce m-a atras a fost stilul de viata al personajului principal, dar si atmosfera pe care filmul mi-a prezentat-o. Anii 80, lumea avea valori, lucrurile aveau valoare, femeile erau femei, barbatii erau barbati adevarati, iar bogatia era un lucru ce avea o valoare adevarata. Yacht-uri, case in Hamptons, costume si palate. Imaginile din film mi-au inspirat un sentiment care nu mai este intalnit in ziua de azi. 

 

      Va recomand sa vedeti filmul si sa fiti amintiti de ce inseamna o viata plina de frumusete!



The good doctor

 

 The Good Doctor

            Primul sezon din serialul "The good doctor" a aparut in 2017 in SUA si inca de atunci a fost un serial foarte apreciat. In romania a aparut in 2022 si a reusit sa ramana in top 10 titluri din Romania. Personal, mie mi-a placut extrem de mult, pentru ca am putut sa vad cumeste viata unui rezident la chirurgie. Personajul principal, Shaun Murphy, este unul dintre rezidenti, si  el a fost diagnosticat cu autism, ceea ce ii face viata mult mai grea.


                         ``Fata cu portocale`

de Jostin Gaarder


Un baiat gaseste o scrisoare de la tatal sau care murise cu ceva timp in urma, in care descopera povestea de dragoste din tineretea tatalui, dintre el si o anumita ``fata cu portocale``, despre care, de abia la sfarsitul cartii ne confirma autorul, este chiar mama lui.


  De cand a zarit-o intr-un autobuz, tinand multe portocale in brate, tatal, tanarul de atunci, a fost cuprins de o curiozitate si o nevoie de a o cunoaste, astfel incat intre cei doi se creeaza un joc nonverbal, in care nici unul, nici altul nu isi confeseaza sentimentele, insa continua sa se intalneasca spontan pe strada, la cafenea sau chiar in curtea bisericii.

Aceasta carte nu m-a impresionat numai prin misterul actiunii, ci si prin lectiile si intrebarile pe care am ajuns sa mi le pun in urma acestei lecturi. Am invatat si am avut multe revelatii, care, initial au fost scrise de tata in acea scrisoare pentru fiul sau, stiind ca nu o sa mai fie langa el sa i le spuna cand va fi destul de mare ca sa le inteleaga. Insa, mesajul lor a reusit sa atinga, aparent neintentionat, si sufletul cititorului.    De aceea consider ca aceasta carte este o lectura importanta, daca doresti sa patrunzi in adancul mintii tale si sa constientizezi anumite lucruri, carora nu le acordam destula atentie in haosul cotidian.


                                                              Don’t Look Up 

``Don’t Look Up`` este un film de comedie, realizat in 2021de regizorul Adam McKay. Desi are multe replici amuzante, acest film are la baza un mesaj puternic. 
Este vorba despre o studenta la astronomie, Kate Dibiaski, jucata de Jennifer Lawrence, care descopera o noua copmeta. Profesorul ei, Dr. Randall Mindy, jucat de Leonardo DiCaprio, calculeaza traiectoria si descopera faptul ca in aproximativ 6 luni cometa va lovi Pamantul, distugand orice forma de viata de pe aceasta. 
Acestia, impreuna cu cercetatorul Teddy Oglethorpe, incearca sa aduca la cunostinta vestea dezastuoasa prin intermediul unei emisiuni TV, insa nimeni nu pare sa-i ia in serios. Nici macar presedintele Statelor Unite ale Americii, rol jucat de catre actrita Meryl Streep, nu ii baga in seama.
Vestea este in cele din urma raspandita in mass-media si este lansta o nava spatiala capabila sa loveasca si sa deturneze cometa, salvand planeta Pamant. Totusi, un miliardar al tehnologiei, Peter Isherwell, anuleaza imediat misiunea, alfand ca acea cometa detine minereuri in valoare de trilioane de dolari. 
Populatia este impartita in cei care sustin distrugerea planetei si cei care se iau dupa spusele presedintelui si a partenerilor sai, necrezand in existenta aceste comete distrugatoare. 

O aparitie interesanta si neastepta in acest film, o reprezinta cantareata celebra Ariana Grande, care joaca tot rolul unei cantarete si care printr-un cantec vizionat de toata lumea i-a facut si pe cei care nu credeau in cometa, sa se uite in sus si sa o priveasca. Atunci oamenii au inteles gravitatea situatiei, cometa este acolo si se nu se va oprio pana nu loveste Pamantul daca nu fac ceva in legaturacu asta. Din pacarte, este prea tarziu. Presedintele si miliardarul Peter Isherwell nu si au capatat averile la care visau, insa in schimb si-au pierdut planeta. Ei sunt singurii care au scapat de explozie, insa mai tarziu, au murit si ei pe o planeta noua, mancati de niste animale ciudate.



 Universul, o lume plina de imprevizibil si lucruri magice, pe care le putem vedea numai daca privim cu sufletul, nu numai cu ochii.

                      `` Esentialul poate fi vazut numai cu sufletul`` (citat din ``Micul print`` de Antoine de Saint-Exupery)  

           Ca sa-l vezi in intreaga sa frumusete nu trebuie decat sa te uiti in jur, oriunde ai fi, oriunde te indrepti, doar trebuie sa-ti iei un moment, sa-ti doresti sa-i vezi frumusetea si o sa reusesti. 

           Am reusit sa-mi dau seama ca universul poate fi o lume fantastica privita din unghiul potrivit, diferit de perspectiva obisnuita, cand ma aflam in mijlocul naturii, in curtea bunicilor. Obosita, fara suflare, dupa o ora de incercari nereusite de sarituri mai curajoase pe trambulina bunicilor, nopatea, m-am linistit in sfarsit si m-am asezat pe spate, cu fata spre cerul instelat, pe care de atunci am inceput sa-l privesc cu alti ochi. In acea noapte mi-am dat seama si a inceput sa ma fascineze universul, natura, tot ce ma inconjoara. Planul ceresc, trebuie sa recunsosc, si tot ce se se afla dupa norii calatori imi starnesc cel mai mult curiozitatea, fiind singurul lucru pe care nu-l pot vedea nici din varful Everest: spatiul.

          Te sfatuiesc si pe tine, cititorule, sa te opresti putin din haosul fiecarei zile, sa te uiti in jur, sa observi si sa zambesti.






Filmul preferat

                            The Godfather

        Un film care mi-a placut foarte mult este Godfather regizat de Francis Ford Coppola. Filmul incepe cu nunta fiicei lui Don Corleone (The Godfather) si aparitia fiului sau, un veteran de razboi care era ferm comvins ca nu o sa se implice in afacerile familiei. Totusi destinul se intoarce impotriva lui cand un membru al familiei si alti prieteni apropiati sunt omorati de un grup de mafioti care voiau sa intre in afacerea cu droguri. Micheal Corleone este nevoit sa preia afacerile familiei la moartea lui Don Corleone si ajunge sa omoare cei mai mari mafioti ai Americii. 

    Consider ca este un film pe care trebuie sa il vezi macar o data in viata datorita actorilor geniali, ideeilor bine implementate si scenelor care te uimesc de fiecare data.

    Acest film este de asemeanea considerat o capodopera a cinematografiei, avand 17 premii si fiind al 2 - lea cel mai bun film de pe imdb cu un rating de 9,2.



                                               Invingatorul este intotdeauna singur

                                                           de Paulo Coelho

    Invingatorul este intotdeauna singur de Paulo Coelho este cartea mea preferata, si este una dintre romanele pe care nu le-am putut lasa din mana.
       Actiunea romanului este plasata în Franta, la Festivalul de film de la Cannes,  locul unde, pentru cateva zile, se aduna  toate celebritatile, un loc ce pare raiul pe pământ. Ceea ce vrea să ne dezvăluie autorul este ca de fapt el reprezintă un fel de loc de pierzanie.
      In toata aceasta atmosfera sosește Igor, un afacerist rus, hotarat sa-si recucereasca sotia care l-a parasit. Metoda aleasa de el este absolut socanta si în totala opozitie cu decorul, pentru ca el alege sa ucida pentru a o impresiona pe femeia iubita. Dupa despartirea de Igor, Ewa, fosta sotie a lui Igor, isi refacuse viata alături de Hamid Hussein, un creator de moda faimos la nivel global. Hamid a fost salvarea femeii atunci cand aceasta se credea pierduta, incapabila sa mai continue sau sa iasa din temnita casatoriei trecute.
    Olivia, o nevinovata vanzatoare, este prima victima a lui Igor cu prilejul festivalului de Film. Dupa ce a ucis-o, criminalul, în loc să paraseasca locul crimei, ca orice asasin, a asteptat ca cineva sa gaseasca trupul fara suflet. Astefel a procedat si cu celelalte victime ale sale si surprinzator, niciodata nu a fost prins. Obisnuia sa stearga pistolul cu care ii omora, dupa care le arunca trupurile neinsufletite in ocean. 
    In final, Igor vazand ca planul acestuia nu merge conform dorintelor, se hotaraste sa ii invite pe Ewa si pe Hamid la o cina care se sfarseste sangeros. Barbatul rus ii ucide pe amandoi cu sange rece, ii arunca in ocean si fuge pe un iaht.
      Mi-a placut foarte mult aceasta carte deoarece, Paulo Coelho, autorul operei contureaza o imagine foarte interesanta a lumii in care traim. Nimeni nu este fericit in roman, indiferent de cat de faimosi sunt sau de cati bani au. Majoritatea societatii se inclina spre ideea ca mai multi bani sau mai multa frumusete vor aduce fericirea, dar Coelho explica faptul ca nu este chiar asa. Fericirea adevarata este reprezentata de iubirea pe care o avem fata de noi insine.
     

"Ugly love" - Coleen Hoover



Ugly love 


                     Ugly love este un roman incredibil de frumos, despre dragoste și absența acesteia, despre durere fără margini și terapia prin iubire, despre suferință și acceptare, despre a fi bine cu tine după ce ai trecut prin cele mai grele pierderi. Cartea asta este emoție în stare pură și nu de puține ori a trebuit să mă opresc din citit pentru a îmi pune ordine în gânduri sau am lăcrimat din milă pentru Miles.

                 A fost una dintre puținele cărți citite în ultimul timp la care abia așteptam să mă întorc, să mă mai afund puțin în poveștile prezentate cu atâta măiestrie de către autoare și nu mi-aș fi dorit să se termine. A rămas blocată oricum în suflet. Este cu adevărat un balsam pentru acesta, pentru că, vrei nu vrei, ajungi să te autoanalizezi și să te întrebi unde poate duce absența iubirii și ce miracole poate crea prezența acesteia. 

                Da, este un roman despre partea urâtă a iubirii, după cum spune și subtitlul, însă este mult mai mult de atât, căci dincolo de suferința provocată de lipsa celui care odinioară te completa, Colleen Hoover ne prezintă puterea pe care dragostea o poate avea, doborand doruri greu de exprimat în cuvinte și îmblânzind monștrii interiori, care te fac incapabil să iubești din nou.

recenzie film

     

 Rupt de realitate

             Noul film al lui Brad Anderson („Mașinistul”) ne pune în pielea lui Ray Monroe (Sam Worthington), un alcoolic în recuperare, care încearcă să-și repună pe picioare căsnicia. În drum spre casă după o petrecere de Ziua Recunoștinței, familia Monroe face o scurtă oprire în parcarea unei benzinării. În timp ce soția (Lily Rabe) e plecată la toaletă, fiica se aventurează pe un șantier de construcții și se accidentează, fracturându-și brațul și lovindu-se la cap. Ray face tot posibilul s-o prindă la timp, dar se izbește și el cu tâmpla de ciment.

           Deși au căzut de la mare înălțime, amândoi își recapătă cunoștința. E timpul să gonească până la cel mai apropiat spital, unde micuța Peri (Lucy Capri) va fi supusă unui RMN cranian. Un medic le conduce pe fată și pe mamă în laborator, în timp ce Ray e rugat să aștepte la recepție. După ore întregi, cere să-și vadă familia. Surpriză: niciun angajat al spitalului nu are idee despre ce vorbește, toți jurând că el a venit neînsoțit. Numele copilului nu apare pe nicio listă, iar aparatul RMN nu a înregistrat vreo activitate recenta. 

             Ce se-ntâmplă aici?! Oare Ray e victima unei conspirații sinistre sau s-a lovit așa puternic la cap încât delirează? Poliția îi oferă o mână de ajutor în deslușirea misterului, dar bărbatul știe că nu poate dezgropa răspunsurile decât pe cont propriu.




Cartea mea preferata

 Am început să citesc Furia Roșie foarte recent, atunci când am aflat că autorul urmează să viziteze România. Știu că a fost o trilogie destul de îndrăgită la apariție și nu-mi dau seama de ce am tot amânat lectura ei.

    Darrow e un Roșu de pe Marte, ceea ce înseamnă că deși are doar 14 ani, e deja căsătorit și lucrează alături de restul clanului său în minele marțiene, riscându-și viața zi de zi. Scopul Roșilor este să extragă helium-3, o substanță care poate grăbi procesul de terraformare. Sacrificiul și viața lor subterană va însemna un viitor prosper pentru generațiile viitoare, care vor trăi fără griji la suprafață.

    Mi-a placut deosebit de mult cartea deoarece este o combinatie perfecta de drama, aventura si actiune, imbinand fantasticul cu lectii care pot fi folosite in viitior. 

    Nu am sa va dau alte spoilere legate de aceasta carte foarte reusita deoarece invit pe toti cititorii blogului meu sa ii acorde o sansa. Aceasta carte m a marcat total, deschizandu-mi ochii, astfel putand vedea totul mai obiectiv. Am sa va dau mai jos un link de la carte poate va intereseaza: https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Rising




Colectionarul - J. Fowles

 Colectionarul

                        John Fowles


    Colecționarul este cartea de debut a lui John Fowles. Totuși, când începuse sa scrie această carte, în 1963, autorul ei își încheiase lucrul la o alta, Magicianul, aceasta urmând a fi publicată la trei ani după apariția Colecționarului.

    Cartea spune povestea unui colectionar de fluturi, care, dupa ce o vede de cateva ori pe strada sau in ziar, se indragosteste de o tanara studenta, Miranda. Acesta o rapeste si o duce la o cabana izolata, unde o inchide intr-o "camera de oaspeti", sperand ca se va indragosti de el.

    Mi-a placut aceasta carte deoarece a fost plina de suspans, stilul in care este scrisa ajungand sa iti trezeasca simpatie pentru protagonist, in ciuda firii oribile a acestuia.

https://www.imdb.com/title/tt0059043/?ref_=nm_knf_t1  


joi, 5 mai 2022

Stranger Things

Stranger Things

    Avand in vedere ca in anul acesta, pe 27 mai va aparea cel de-al patrulea sezon al acestui popular serial, m-am gandit ca astazi sa-mi exprim opinia referitoare la acest serial.

    Actiunea se petrece in aniii 1980, in orasul Hawkins, din Indiana. Intriga actiunii este declanseaza atunci cand Will, un baietel de 12 ani dispare misterios intr-o noaptea, in timp ce se plimba cu bicicleta in drumul spre casa. Atat mama, fratele cat si prietenii acestia incep sa-l caute disperati, insa fara niciun rezultat. Intre timp, Eleven, o fetita-experiment cu pureri supranaturale, reuseste sa evadeze dintr-un laborator malefic, fiind insa urmarita de niste oameni de stiinta rau intentionati. Din intamplare, Eleven ajunge  sa se intalneasca cu Mike, Dustin si Lucas, prietenii lui Will. Impreuna acestia ajung sa descopere ca amicul lor a fost rapit de un mostru ce traieste intr-o alta dimensiune, un fel de lume ''rasturnata'' a realitatii noastre. Ajutandu-se de aceste informatii, mama lui Will si politistul Hopper reusescsa il gaseasca pe baiat, realizand in acelasi timp ca monstrul nu il rapise doar pe acesta, descoperindu-se si alte victime. Eleven reuseste sa il omoare pe seful laboratorului secret datorita puterilor sale,insa acestea se dovedesc a fi aproape insuficiente pentru a omori monstrul din lumea rasturnata, aceasta trebuind sa se sacrifice pentru a-l nimici.

    Serialul s-a bucurat de un mare succes dupa aparitia primului sezon, urmand sa fie publicate in urmatorii 3 ani si alte 2 sezoane. Distributia noilor sezoane se completeaza cu noi actori talentati pe care merita sa-i vedem jucand.

    Va recomand sa vizionati acest serial, intrucat va va starni interesul inca de la primele episoade si veti ajunge sa indragiti personajele si povestile lor de viata.

                                                        VIZIONARE PLACUTA!



O CARTE DE EXCEPTIE : ZECE NEGRII MITITEI - AGATHA CHRISTIE

ZECE NEGRI MITITEI

    Primul roman politist pe care l-am citit si care m-a ajutat sa-mi descopar pasiunea pentru astfel de carti.

    Este o scriere indrazneata, de succes in toata lumea, datorita caracterului misterios si incitant. Trecerea palpitanta dintr-o etapa intr-alta il va face pe cititor curios si nerabdator sa afle cine este  faptasul tuturor crimelor de neiertat.

    10 oameni simpli, dar cu un trecut greu de descifrat, sunt chemati de catre un anume domn Owen la o vila de lux pe o insula,  pentru a le fi acordat un nou loc de munca, respectiv pentru a se relaxa. Atunci cand o invitata isi intalneste sfarsitul chiar in prima seara de la sosirea pe insula, cei 10 oameni vor descoperi curand ca domnul Owen nu este cel care le-a solicitat prezenta in vila si ca un nou job nu este ceea ce ii asteapta.

    Am primit cartea de la o prietena, cu ocazia zilei mele de nastere. Ma bucur din suflet ca am putut sa o citesc. Este cu adevarat inedita si atinge aproape orice tema ti-ai putea dori de la un roman.  


Southpaw

Southpaw

              
Un boxer, casatorit de 12 ani cu o sotie care il sustine in activitatea sa, care ajunge in topul carierei sale, dar din cauza unei confruntari intre acesta si rivalul sau, o garda de corp ii impusca sotia din greseala. Acestia au avut si o fata de 10 ani, dar din prostia tatalui care suferea dupa sotia a facut mai multe intamplari care i-au afectat custodia asupra fetei. Billy ramanand fara nimic, sotia si copilul fiind singura familie pe care el o avea, a hotarat sa se reapuce de box dupa o perioada de pauza in schimbul unui job stabil care avea sa ii recastige fiica. A muncit din greu ca pana in final sa reuseasca ce si a propus, simtindu se din nou in viata. Acest film m a impresionat si emotionat, ajungand sa plangpe aproape tot parcursul, deoarece actorii au stiut sa faca totul intens. Southpaw este un film fictiv inspirat de povestea de viata a lui Eminem, ba chiar acesta trebuia sa joace rolul principal in locul lui Jake Gyllenhaal dar din anumite motive nu a facut o.  A fost un film frumos pe care il recomand si daca as avea sansa de a ma uita din nou pentru prima oara la el, as face o fara ezitare.

 

    Clanul   Lupoaicei

                                                                            de  Maite Carranza


Imagini pentru clanul lupoaicei

 Rezumat :



    In aceasta carte este vorba despre o fata de 13 ani pe nume Anaid ce intr-o zi se trezeste fara  sa isi gaseasca mama. O cauta peste tot in casa dar nici urma de ea. La scurt timp matusa lui Anaid numita Criselda se muta in casa fetei pentru a avea grija de aceasta. Anaid trece prin mai multe aventuri ce i se par neimportante dar o ajuta sa afle ca toate femeile din familia ei sunt vrajitoare. De asemenea descopera o profetie. In lumea vrajitoarelor exista doua clanuri: Odish din care faceau parte vrajitoare rele ce beau sangele copiilor pentru a deveni nemuritoare si Omar unde se aflau vrajitoare carora le placea viata si incercau sa o traiasca la maxim. In trecut a fost scrisa o profetie care spunea ca o femeie ce parul roscat va putea sfarsi razboiul dintre aceste clanuri si va castiga impreuna cu vrajitoarele cu care tinea. Anaid afla ca mama ei, roscata Selene, a fost rapita de vrajitoarele Odish si incearca sa o gaseasca din rasputeri.
     Fata ajunge sa faca multe lucruri pentru a isi gasi mama, de exemplu sa ramana blocata pe un mal, sa calatoreasca printr-o gaura spre o alta dimensiune si sa isi transforme cei mai mari inamici in prieteni buni. In final, Anaid afla un adevar cu totul neasteptat. Nu mama ei era cea despre care se vorbea in profetie ci ea era. Mama ei i-a ascuns asta pentru a o proteja.

3. Parerea mea

Parerea mea despre aceasta carte este sigur una foarte buna. O recomand deoarece este interesanta si plina de intamplari neasteptate din in care cititorul poate invata multe lucruri 



"Istoria secretă"

   Istoria secretă 


                    "Istoria secretă" de Donna Tartt este un thriller ce are ca subiect principal crima comisă de 5 studenți din Vermont ce și-au omorât colegul, numit Bunny. Totul este povestit din perspectiva unuia dintre ei, Richard Papen. 

                    Cei 6 studiau greacă antică la universitate și petreceau foarte mult timp împreună, ținând cont că erau singurii de la acel curs. Profesorul lor era foarte bine cunoscut și își permitea să își aleagă studenții, în fiecare an formând un grup elitist. În timp ce studiau pentru greacă au descoperit un ritual antic ce avea ca scop invocarea zeului vinului, Dionisos. În scurt timp au devenit obsedați de practicarea sa, iar în vacanța de iarnă au decis să îl încerce. S-au dus într-o pădure, s-au îmbătat și din greșeală au ucis un om. Un detaliu important este faptul că Bunny nu era cu ei când s-a întâmplat crima. Au încercat să ascundă ce au făcut de el, dar el și-a dat seama de ce s-a petrecut din ziare și știri. Bunny a început să îi manipuleze cerându-le bani. Într-un final ei s-au săturat și l-au omorât. 

                     Mi-a plăcut această carte deoarece deși are 600 de pagini, a fost captivantă și am citit-o foarte repede. De asemenea, este scrisă realist, are multe citate foarte frumoase și elemente din greaca antică. Pentru mine a fost fascinant să văd cum au reacționat personajele după moartea lui Bunny și diferențele dintre ei. Unii s-au simțit vinovați, alții nu, dar toți au trebuit să mintă familia lui Bunny, pe profesorul lor și întreaga lume în general.



 

                       Secrete de familie

                                           de Gareth P. Jones
Rezumat


In aceasta carte este vorba despre doi gemeni pe nume Ovid si Lorelli. Ei au ramas orfani dupa ce ambii parinti au fost omorati de cand ei erau mici si dupa cativa ani au inceput un joc in care incercau sa se omoare unul pe altul. Cand au ajuns la varsta de 14 ani au decis sa faca un pact in care daca unul dintre ei moare celalalt nu va mosteni averea familiei care trebuia sa le fie data la 16 ani. La scurt timp de la intemeierea pactului, gemenii au cazut in capcane mortale , de exemplu Lorelli a fost blocata intr-o groapa din care nu putea iesi care in scurt timp urma sa fie umpluta de albine veninoase , iar lui Ovid i-a fost sabotata bicicleta ce la facut sa se rostogoloeasca pe un deal intr-un tufis cu spini si sa se lupte cu un urs. Ei si-au dat seama ca cineva incearca sa ii omoare , deoarece daca ambii mureau inainte de 16 ani, averea le revenea servitorilor. Acestia trec prin numeroase aventuri iar la sfarsitul cartii afla ca valetul lor a fost cel care le-a omorat parintii si a incercat sa ii omoare si pe ei.

Opinie

Mi-e mi-a placut cartea pentru ca povestea este interesanta si diferita de multe povesti in care personajele principale se lupta impotriva raului. Recomand sa o cititi impreuna cu o alta carte a acestei povesti care se numeste "Mostenirea".

Blogurile noastre (9D)

 

Apopei Ioana

Baciu Alessia

Barleanu Ruxandra

Budau Iulia

Cretu Olguta

Damaschin Anghel

Efrosa Ana

Gavril Andreea

Ghilase Catalina

Gilca Theodor

Grigore David

Hogas Mihai

Horlescu Miruna

Hurmuzache Olga

Ionita Ilinca

Maticiuc Alexandra

Mindirigiu Mircea

Nacu Maria

Oprisa Eduard

Pavel Ioana

Pascaneanu Dumitru

Petrache Victor

Plesescu Ana

Postarnac Sebi

Prisacariu Ingrid

Trofin Daria

Vascu Razvan





Calatorii

 Prietenii mei apropiat cunosc faptul ca iubesc sa fac sport,mai ales sa merg cu bicicleta. Inca de vara trecuta am inceput sa merg constant cu bicicleta cu prietena si vecina mea Alexandra , pe care o cunosc de cand ma stiu. Traseul nostru  bine definit este Cug-capat Copou (17km) .Prima data cand am incercat acest traseu am crezut efectiv ca mor. Cand am ajuns acasa nu imi mai simteam picioarele am crezut ca imi vor cadea, dar nu am lasat micul inconvenient sa ma doboare si nu m-am speriat asa din prima. 

Pe parcus ce am continuat sa merg cu bicicleta in fiecare saptamana am deprins rezistenta la gambe si am simtit traseul mult mai usor ca niciodata , incepand sa fie o placere , nu un chin ca la inceput.

(aici este o poza cu mine de cand am intrat intr-o stropitoare din greseala, la apus)

    Anul acesta , odata cu venirea caldurii am reluat iesirile cu bicicleta si am avansat nivelul de dificultate al traseului , ajungand pana la iesirea din Iasi , parcurgand un total de 22km pe tura. Am fost  placut surprinsa sa realizez ca antrenamentul meu de anul trecuta dat roade si acum sunt capabila sa merg pana la capat fara prea multe opriri, intr-un interval optim de timp(2 ore dus -intors).

   Experienta asta inseamna foarte mult pentru mine si o pretuiesc din toata inima , nu numai pentru ca e haios sa mergi cu bicicleta si sa asculti muzica la boxa , dar si pentru ca este sanatos si este un mod super de a face miscare.Cand ajung acasa dupa, ma simt plina de viata , extrem de energica si bine-dispusa.

Mi-as dori ca mai multi prieteni de-ai mei sa preia acest obicei si sa ma insoteasca in micile mele calatorii cu bicicleta. Recomand mersul cu bicicleta pentru un stil de viata sanatos si activ.

proof(dovada)

joc

  Eram la scoala intr-o zi de luni si una dintre prietenele mele ,Ana, m a introdus unui nou joc.

   Initial, mi a spus ca se chema Jumpy Monkey, insa am aflat mai apoi ca m a mintit.


  Jocul se chema defapt Wall Kickers. L am instalat pe loc si am inceput sa ma joc. Nici nu pot descrie cat de frumos si interesant este acesta. Consta intr o maimuta ce sare pe niste peretii si intampina pe parcurs anumite dificultati. De luni il tot folosesc si a ajuns chiar sa se numere printre cele mai folosite aplicatii intr  o zi.💖

Jocul iti ofera posibilitateasa sa iti alegi caracterul cu care vrei sa joci, de ex eu il am acum pe Axolot si Ioana pe Fire Queen. De asemenes, poti alege si funadalul. 

      In concluzie, mi am format o opinie foarte buna despre acest joc si la fel si prietenele mele. 

Wall Kickers

 

]Jumpy Monkey[


    Acum cateva zile, Ingrid si-a luat un telefon nou. Pana acum avusese un telefon destul de hazliu, asa ca a fost o schimbare foarte mare. 
    Alessia a observat-o jucand un joc nemaintalnit pana atunci, care, nestiind mai bine, am presupus ca se numea Jumpy Monkey. Spre surprinderea noastra, se numea insa Wall Kickers.
Jocul in sine este foarte simplu: folosind diverse caractere (printre care exista si unul numit "jumpy monkey") sari de pe un copac pe altul, evitand obstacole si incercand sa colectezi bani.

      Jocul a fost o revelatie pentru noi toti, urmand sa il instalam si pe telefoanele noastre. Acum avem toata high score-uri, as putea spune, impresionante: 
  1. Ana (eu) - 458
  2. Ale Budau -  728
  3. Alessia - 444
  4. Ana Plesescu - 257
  5. Ioana - 315
  6. Ingrid (parintele fondator) - 368
(personajul Jumpy Monkey)
        Per total, acest joc a devenit o       parte a vietii noastre si, cel putin     in prezent, nu cred ca ne-am             putea imagina viata fara el. 














 

                              〰Wordle〰

  
         In timp ce ma uitam pe tiktok, am observat ca imi apareau foarte multe videoclipuri cu oameni care se jucau un joc anumit. Dupa ce m am uitat in comentarii am aflat ca jocul se numeste Wordle. In acest joc ai 6 incercari sa ghicesti un cuvant din 5 litere.  

 De fiecare data cand introduci un cuvant, literele se coloreaza in verde, galben sau gri. Verde inseamna ca litera este in cuvant si pe pozitia potrivita , galben inseamna ca litera este in cuvant, dar nu in acea pozitie iar gri inseamna ca litera nu este deloc in cuvant.
Din curiozitate am incercat si eu jocul si mi a placut la nebunie.Pe site ul oficial Wordle, adica New York Times, poti ghici doar un cuvant pe zi. 


Fiindca am vrut sa joc mai mult m am interesat de o aplicatie si din fericire am gasit fix ce cautam! De atunci joc Wordle in fiecare zi.Invat cuvinte noi si im exersez mintea. Va recomand sa incercati si voi sa jucati.

A beautiful mind

 A beautiful mind    A Beautiful Mind este un film biografic a unei minţi sclipitoare, o dramă spectaculoasă a unui mare matematician, John ...