joi, 5 mai 2022

"Istoria secretă"

   Istoria secretă 


                    "Istoria secretă" de Donna Tartt este un thriller ce are ca subiect principal crima comisă de 5 studenți din Vermont ce și-au omorât colegul, numit Bunny. Totul este povestit din perspectiva unuia dintre ei, Richard Papen. 

                    Cei 6 studiau greacă antică la universitate și petreceau foarte mult timp împreună, ținând cont că erau singurii de la acel curs. Profesorul lor era foarte bine cunoscut și își permitea să își aleagă studenții, în fiecare an formând un grup elitist. În timp ce studiau pentru greacă au descoperit un ritual antic ce avea ca scop invocarea zeului vinului, Dionisos. În scurt timp au devenit obsedați de practicarea sa, iar în vacanța de iarnă au decis să îl încerce. S-au dus într-o pădure, s-au îmbătat și din greșeală au ucis un om. Un detaliu important este faptul că Bunny nu era cu ei când s-a întâmplat crima. Au încercat să ascundă ce au făcut de el, dar el și-a dat seama de ce s-a petrecut din ziare și știri. Bunny a început să îi manipuleze cerându-le bani. Într-un final ei s-au săturat și l-au omorât. 

                     Mi-a plăcut această carte deoarece deși are 600 de pagini, a fost captivantă și am citit-o foarte repede. De asemenea, este scrisă realist, are multe citate foarte frumoase și elemente din greaca antică. Pentru mine a fost fascinant să văd cum au reacționat personajele după moartea lui Bunny și diferențele dintre ei. Unii s-au simțit vinovați, alții nu, dar toți au trebuit să mintă familia lui Bunny, pe profesorul lor și întreaga lume în general.



Un comentariu:

A beautiful mind

 A beautiful mind    A Beautiful Mind este un film biografic a unei minţi sclipitoare, o dramă spectaculoasă a unui mare matematician, John ...