joi, 2 iunie 2022

A beautiful mind

 A beautiful mind 


  A Beautiful Mind este un film biografic a unei minţi sclipitoare, o dramă spectaculoasă a unui mare matematician, John Forbes Nash Jr, interpretat la fel de spectaculos de Russell Crowe.

  Nash a primit Premiul Nobel pentru Economie în 1994. Filmul care a pus lupta acestuia cu schizofrenia pe marele ecran a primit în 2002 patru premii Oscar, la care se mai adaugă alte patru premii la Globurile de Aur, plus alte șase nominalizări împreună la cele două premii.

  Regia filmului îi aparține lui Ron Howard, care a făcut trei ecranizări după romanele lui Dan Brown și care a mai regizat un film splendid. E vorba de Rush. Scenariul e scris de Akiva Goldsman, care a mai scris și scenariile ecranizărilor după romanele lui Brown dar și pentru filmele I, Robot, Memoriile unei gheise și Insurgent.

  A Beautiful Mind este o biografie care se pliază mai mult pe genul filmelor TV. Nu are momente de acțiune și efecte speciale deoarece nu se cere însă are în schimb multă dramă.

  Sunt foarte puține momentele în care avem impresia că lucrurile stagnează. În realitate tot timpul i se construiește profilul psihologic a lui Nash.

  Filmul are și puțin mister deoarece la un moment dat nu mai știm ce e imaginar și ce e real. Practic sunt momente în care trăim în minte bolnavă și de geniu a lui Nash fără a ști acest lucru.

  Nu vorbim de un film pentru toate gusturile. Celor care vor filme de acțiune, sacrificând povestea, e posibil să nu le placă acest film. Nu trebuie să pui povestea în fața acțiunii pentru a îți plăcea A Beautiful Mind ci doar să pui un preț mai mare pe ea decât o fac multe alte persoane.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

A beautiful mind

 A beautiful mind    A Beautiful Mind este un film biografic a unei minţi sclipitoare, o dramă spectaculoasă a unui mare matematician, John ...