miercuri, 17 aprilie 2019

                    Fata cu palton albastru
 Monica Hesse, autoarea cartii "Fata cu palton albastru", este o scriitoare si jurnalista americana.Pe langa bestsellerul international "Fata cu palton albastru", a mai publicat romanul "American Fire", o poveste stranie inspirata dintr-un caz real, despre un cuplu de piromani. Hesse lucreaza pentru Washington Post si locuieste in Maryland alaturi de sotul si cainele ei extrem de inteligent.
Extra informatii:
Este nascuta in Normal, Illinois.
Cărți preferate: "Povestea unei slujnice", "Jocul lui Ender", "Moby Dick".
Locuri preferate: magazinele alimentare, biobliotecile, festivalurile si Instanbul.
Este stangace.
Este vegetariana.
Iubeste filmele, sportul, matematica si gatitul.

REZUMAT

Actiunea se petrece in 1943, in Amsterdam, pe fondul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Hanneke, o adolescenta de 18 ani, procura si livreaza marfuri de pe piata neagra, le ascunde parintilor adevarata natura a ocupatiei sale si in fiecare clipa este cu gandul la iubitul ei ucis pe front cand nemtii au invadat tara.
Fata cu palton albastru - Monica HesseDupa o livrare obisnuita la casa doamnei Janssen, aceasta ii cere ajutorul, insa nu cu obtinerea unei bucati de carne sau de tutun ci cu gasirea unei adolescente evreica evaporata ca prin minune din camaruta unde batrana doamna o ascundea. Chiar daca la inceput Hanneke nu a vrut sa se implice, aceasta este atrasa intr-un paienjenis de mistere si de descoperiri care o conduc in interiorul Rezistentei, si este nevoita sa actioneze asupra nazistilor in gasirea unei fete cu palton albastru, dupa descrierea doamnei Janesse a adolescentei evreica.

joi, 11 aprilie 2019

                                            MOMO 



In aceasta carte este vorba despre o fetita care lupta in potriva unor hoti de timp si le ofera oamenilor timpul furat de acesti hoti. Momo are foarte multi prieteni, dar ea se intelege cel mai bine cu Gigi ghidul si batranul Beppo.
Beppo este un măturător, iar Gigi Ghidul este, după cum se observa din nume, un ghid care spune tot felul de poveşti, dar nu toate sunt adevarate: despre amfiteatru şi alte zone din împrejurimi. Aceste poveşti sunt nemaipomenite, ideile lui sunt foarte originale. Toată lumea îl laudă pe Gigi pentru talentul său ! Momo are un talent nemaiauzit: ştie să asculte! Mulţi ar spune că acesta nu este un talent, însă se înşeală! Momo ascultă cu adevărat! Stă cu urechile bine ciulite, ascultă nu numai cu mintea, ci şi cu inima ei! De multe ori, vecinii lui Momo vin la fetiţă şi îşi împărtăşesc grijile şi problemele. Momo poate să stea să asculte chiar şi o zi întreagă! Nu întrerupe niciodată pe cel pe care îl ascultă. Când persoana respectivă termină de povestit, îşi dă seama dintr-o dată cum trebuie rezolvată problema sa!

miercuri, 10 aprilie 2019

O călătorie spre centrul Pământului

       
 O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne




Autor: Jules Verne s-a născut la Nantes pe data de 8 februarie în anul 1828. A studiat la Paris. Primul său roman (,,Cinci săptămâni în balon")  i-a adus un succes uriaș care i-a deschis în față o carieră extraordinară !


Conținut carte: În carte este vorba despre trei oameni, un unchi (Profesorul Otto Lidenbrock), nepotul său (Axel) și Hans(un cunoscător al locului de unde vor incepe calatoria). Axel și profesorul Otto Lidenbrock descifrează un cod scris de către un vechi om de știință (profesorul Fridksson), și pornesc într-o calatorie spre centrul Pământului. Ajung acolo, moment in care încep toate peripețiile.


De ce recomand cartea: Eu recomand această carte deoarece îmbină acțiunea cu știința. Pe mine personal, m-a impresionat modul în care naratorul descria totul, într-un mod foarte modern cea ce te face să crezi că această carte este din viitor.  

duminică, 7 aprilie 2019

Matilda de Rohald Dahl

Matilda

Matilda este o carte scrisa de autorul Rohald Dahl(1916-1990) in care este vorba despre o fata de 7 ani pe nume Matilda careia ii place foarte mult sa citeasca si sa invete.Ea este un elev model in scoala ei,dar,este impiedicata,de parintii ei care spun ca uitatul la televizor sau dormitul sunt activitati mult mai importante in viata decat sa citesti mult si sa iti imbogatesti vocabularul sau sa inveti bine la scoala si sa iei note bune.Un copil normal daca ar avea asemenea parinti i ar asculta si s ar uita la televizor ,dar ea invata dintr o pasiune,nu doar ca este obligata de cineva sa ia note bune.Ea are la scoala o profesoara care o indruma spre drumul cel bun adica pe drumul cunoasterii si al invatarii.Ea ii daruieste Matildei multe cartii  sa citeasca.

Un urs pe nume Paddington


Despre autor: Michael Bond a fost un autor britanic nascut pe 13 ianuarie, 1926.  El este cunoscut pentru seria de povesti pentru copii Paddington din care a vandut peste 35 de milioane de exemplare in intreaga lume. Acesta a murit in anul 2017 pe date de 27 iunie.

Despre carte: Cartea ne spune povestea unui urs din Peru care ajunge din intamplare intr-o gara din Londra numita Paddington. El fiind extrem de educat si inteligent a fost zarit  de familia Brown care l-au luat la ei acasa si i-au dat numele Paddington, la fel ca si gara unde il gasisera. In ciuda calitatilor sale el avea un mod diferit de cel al oamenilor facand o gramada de nazbatii, de la inundarea casei la distrugerea magazinelor din mall. Paddington era un ursulet grasut, foarte educat si predispus la accidente. Cartea este o poveste interesanta si merita citita


                                                                                                Realizat de: Dumitru

To All The Boys I've Loved Before

Titlu: To all the boys I've loved before
Autor: Jenny Han
Informatii despre autor: Jenny Han este un autor Coreean-American de "Young Adults Fiction"de asemenea si "Kids Fiction". Aceasta este cel mai bine cunoscuta pentru  The Summer I Turned Pretty  si  To All the Boys I've Loved Before aceasta devenind chiar si un film pe Netflix.
Despre Carte:  In carte se povesteste despre o fata Lara Jean care scrie cate o scrisoare pentru fiecare baiat pe care l-a placut si le-a ascuns intr-o cutie de la o palarie verde pe care a primit-o de la mama ei.





                                                       Lamai , carti si prieteni

                                                                                  Jo Cotterill





Despre autor : Jo Cotterill scrie carti pentru copii si pentru oameni mari. A publicat peste 20 de titluri , primind pentru unele dintre ele numeroase premii literale. Lui Jo ii face placere sa viziteze scoli si sa vorbeasca despre carti si despre citit. De asemenea, ii place sa deseneze si sa compuna muzica atunci cand nu isis petrece timpul cu sotul si cu cele doua fiice ale el.Alte carti  cunoscute ale el :" Furtuna de capsuni" , " Fata electrica " sau " Uitandu-ma la stele"

Despre carte:  Cartea prezinta povestea unei fetite orafana de mama care traia doar cu tatal ei intr-o casa izolata de restul lumii. Aceasta prefera sa citeasca in loc sa-si petreaca timpul cu copii de varsta ei . Dupa ce la scoala se transfera o noua fata pe nume Mae , aceasta se imprieteneste cu personajul principal , Calypso si impreuna trec prin nenumarate aventuri.

ce m-a impresionat: lectia de viata pre care o transmite cartea.

Melciclopedia. Povestea Melcului Print, de Iulian Tanase


Despre autorIulian Tanase s-a nascut pe 3 septembrie 1973 la Moinesti, Bacau. Acesta este un autor ce a scris multe carti destinate tuturor persoanelor, de orice varsta.


Despre carte: Intr-o dimineata de toamna, Melcul Print si-a dat seama ca nu stie cine este. Convins fiind ca fiecare dintre noi este mai mult decat un simplu nume, porneste in aventura vietii sale.
Acesta calatoreste cu ajutorul unui melcorit pana in Melxopotamia, o tara care este bazata, ca forma de conducere, pe anarhia constitiutionala.
Aici se intalneste cu Melc Capone, cel mai mare gangsteropod, cu Melcduza Zuza si Melca Sirena, dar si cu Melcfisto, si descopera ca exista nenumarate si nebanuite feluri de melci (melci de apa dulce si melci de apa minerala, melci de limonada, melci marini si melci submarini, melcaini si melhiene, si chiar si niste melci maramureseni, originari din nordul Romaniei, care au pe partea din fata a cochiliei, ca semn distinctiv, sigla Ferrari).
Pana la urma, acesta isi termina calatoria, cand isi da seama cine este cu adevarat.

Impresii: Pe mine aceasta care m-a impresionat deoarece vorbeste despre cum, toata lumea, ar "trebui sa plecam intr-o calatorie, in care sa ne dam seama cine suntem fiecare, cu adevarat", sa ne descoperim.

The Sun and Her Flowers ~ Rupi Kaur



                                    The Sun and Her Flowers
                                                        Rupi Kaur


            DESPRE AUTOR: plecat în Canada ca un copil și a trait  de atunci în Toronto. Prima carte de poezie numita "Milk & Honey" , a fost publicată în 2014; a vândut peste 2,5 milioane de exemplare. A fost mai mult de un an pe lista Best Seller din The New York Times. Cea de-a doua carte, "Soarele si florile ei"  , a fost publicată în 2017.




           TEMA: In carte autoarea aseamana omul cu o floare, prin cele mai grele perioade  ale vietii, purtand cititorul catre cele mai bune.
        

"asta e reteta vietii
 mi-a spus mama
 tinandu-ma-n brate cand plangeam
 gandeste-te la florile pe care le plantezi
in gradina in fiecare an
ele te vor invata
ca si oamenii
trebuie sa se ofileasca
sa cada
sa incolteasca
sa rasara
pentru a inflori"

~Rupi Kaur




Titlu: Bunica mi-a spus sa-ti spun ca-i pare rau
Autor: Fredrick Backman


Despre Autor:

 Fredrick Backman este un autor de carti foarte cunoscut din Suedia care a scris 5 carti pana in prezent printre care "Un barbat pe nume Ove" si "Bunica mi-a spus sa-ti spun ca ii pare rau " acestea fiind cele mai cunoscute carti ale sale chiar daca sunt printre cele mai vechi.

Despre carte:
Bunica Elsei moare de cancer pulmonar si trimite la toti oamenii dragi cate o scrisoare in care le spune ca ii pare rau.  Elsa trece prin multe peripetii  deoarece ea era printre singurele persoane care nu a primit scrisoarea direct si a tribuit sa o caute ca pe o comoara.  Elsa isi face foarte multi prieteni, unii dintre ei fiind din povestile bunicii. Elsa crede ca nu sunt reali.  Mama Elsei este divortata si recasatorita cu George tatal vitreg. Acum este insarcinata si urmeaza sa aibaun baietel, pe care Elsa il porecleste Jumatate deoarece vedea ca face parte din mama sa. In finalul cartii, de Craciun,  ne gasim la spital si aflam ca pe fratele Elsei il cheama Harry, dupa personajul favorit al Elsei, Harry Potter.  Cartea este minunata si o recomand. Este insa foarte trista.

vineri, 5 aprilie 2019

Lamai, carti si prieteni

Lamai carti si prieteni

Despre carte

In aceasta carte este vorba despre o fata numita Calypso. Ea era foarte pasionata de carti. Mama ei a murit de cancer cand Calypso avea 5 ani. Ea a inceput scoala si a cunoscut o colega noua, numita Mae. Aceasta a devenit cea mai buna prietena a lui Calypso. Ele si-au petrecut Craciunul impreuna

Despre autoare

Jo Cotterill scrie carti pentru copii si tineri. Ea locuieste in Oxfordshire si are 2 fete. Inainte ea era tehnician in artificii. Cand era tanara ii placea sa cante la pian, vioara etc.

Winston, un motan in misiune secreta



 AUTOR: Frauke Scheunemann
TITLUL: Winston
Un motan in misiune secreta




DESPRE AUTOR: S-a nascut in 1969 in Düsseldorf, Germania. Frauke Scheunemann a studiat legea. Cu o disertație pe tema justiției juvenile, sub titlul Importanța transportatorilor independenți pentru măsuri ambulatorii în justiția juvenilă, ea a obținut un doctorat la Universitatea din Passau Werner Beulke. Din 1996 trăiește în Hamburg. A absolvit un stagiu la Norddeutscher Rundfunk și a lucrat jurnalistic și ca purtător de cuvânt.
DESPRE CARTE: In carte este vorba despre un motan pe nume Winston care avea o viata normala pana cand a aparut in viata lui o fata pe nume Kira. Aceasta avea un trecut trist dar nu prea il impartea cu cineva anume pana in ziua in care Winston s-a apropiat de ea si au devenit cei mai buni prieteni. Intr-o zi cei doi au facut schimb de corpuri. Acestia au trecut prin multe intamplari reusind sa scape nevatamati din ele. Povestea se termina cand cei doi revin la viata lor normala.


Kinderland - Liliana Corobca



 Liliana Corobca 





INFORMATII DESPRE AUTOARE - Liliana Corobca este o cunoscuta autoare, unele dintre romane fiind cărți premiate și bestselleruri (????). Cărțile Lilianei Corobca sunt traduse în limba italiana, în germană si  in slovenă. 





O scurta prezentare a cartii Kinderland


Printre multitudinile de carti pe care le-a scris Liliana Corobca , se numara si Kinderland . In ea se relatează povestea unei fetiţe de doisprezece ani , pe nume Cristina, ce este nevoita sa aibă grija de frații ei mai mici si de toată gospodăria, din cauza faptului ca părinții ei sunt plecați in străinătate la munca . Prin întâmplările ce ne sunt relatate, descoperim un sătuc din Moldova care este populat in mare parte de bătrâni si de copiii ce-si așteaptă părinții acasă. Neajutorați si triști , copiii sunt nevoiți sa apeleze la ritualuri magice , păgâne pentru a-si aduce părinții acasă. Dar , aceștia nu se lasă înduplecați si raman la munca .  

Singurele alinări rămase copiilor sunt amintirile vagi ale bucuriilor pe care le trăiau alaturi de părinți si gândul ca ei se vor întoarce intr-o zi.

Harry Potter și Talismanele Morții


Autoare: J.K. Rowling 
Alte cărți: Bestii Fantastice și Unde să le găsești, întreaga serie Harry Potter, Chemarea Cucului 
                    

Poveste: După moartea lui Dumbledore, Harry, Ron și Hermione pleacă să caute celelalte Horcruxuri. Harry descoperă apoi Talismanele Morții: Capa Invizibilității, Bagheta de Soc și Piatra Învierii. Având deja Capa, Harry se duce la Hogwarts ca să distrugă ultimul Horcrux, dar află că Voldemort a luat deja Bagheta de Soc. Voldemort îl omoară pe Snape, iar acesta îi zice cu ultimele cuvinte să îi ia amintirile să se uite în ele, Harry aflând că el însuși este un Horcrux. Acceptând că trebuie să moară, găsește Piatra și își vede părinții înainte să se ducă la Voldemort. Dar din cauză că Harry a acceptat să moară pentru a îl distruge pe Voldemort, învie și îl omoară pe vrăjitorul malefic odată pentru totdeauna. 

Impresie: Această carte m-a impresionat deoarece este foarte emoționantă, dar și amuzantă, iar la finalul cărții apar lucruri menționate în primul volum al seriei.

Fasii de Rusine

                                                    Fasii de rusine

                                                        Autor: Cristian Fulas
Despre autor: Cristian Fulaş s-a născut în 1978, la Caracal. A absolvit Facultatea de Litere din Baia Mare în 2002. Studii aprofundate de Teoria Literaturii, la Universitatea din București, Litere. Cele mai populare cărți publicate de el sunt: După plâns; Cei frumoși și cei buni; Jurnal de debutant.

Despre carte: "Fasii de rusine" e o carte care povesteste despre viata unui tanar dependent de droguri si alcool, si povesteste cum se simte, ce ganduri trec prin mintea lui la dezalcoolizare si toate experientele sale, rele sau bune. Astfel fiind buna pentru copii ca sa ii opreasca din mici dependente care au pornit de la "o gurita de bere".

Ce a fost interesant: Faptul ca explica cum se simte un alcoolic in lipsa alcoolului si in lipsa drogurilor te face sa nu vrei sa incerci asa ceva.  

A beautiful mind

 A beautiful mind    A Beautiful Mind este un film biografic a unei minţi sclipitoare, o dramă spectaculoasă a unui mare matematician, John ...